Kripta Gran Reserva Brut Nature 2015 Agustí Torelló Mata

Artikel 5 van 9
€ 85,95 (inclusief btw)
Overzicht

Type
Brut Nature Gran Reserva Millésimé

Herkomst
Spanje Catalonië Penedès

Cavahuis
Agustí Torelló Mata

Druivenras
Macabeo, Xarel.lo en Parellada.
Afkomstig van zeer oude wijnranken, minstens 70 jaar oud, uit de Penedès streek.

Wijnbereiding
Tweede vergisting in fles met zelfgemaakte autochtone gisten. Rijping op de gistresten ten minste 48 maanden op een kurk (dus geen kroonkurk). Geen suiker toegevoegd bij het dégorgement. Alle flessen worden handmatig gebotteld.

Wijnomschrijving
Zeer complexe neus met daarin citrus, tropisch fruit, zoetige nootaroma's en vanille. In de mond mooi geïntegreerde bubbels en een zeer lange afdronk waarin, naast de mineralen, toast, boter en vanille is te ontdekken.

Iconische Cava die schittert door zijn finesse.

Serveren
Serveer deze wijn op een temperatuur van 7-8 graden als aperitief of bij vis, schaal- en schelpdieren (kreeft), gevogelte, kalfsvlees en gerijpte kazen.

* Beperkte productie met genummerde flessen.

Extra info
Zeer hoge waarderingen van Parker, tot 94 punten.

Befaamd is het Cavamenu dat opgebouwd werd rond de wijnen van Agusti Torello bij driesterrenchef Pierre Gagnaire in Parijs.

De top cuvée Kripta is door de beroemde Franse journalisten `Bettane en Desseauve` als enige Cava uitgekozen in hun boek ‘de honderd beste wijnen ter wereld’ en werd ook geschonken tijdens de presentatie van dit boek en dit in het hol van de leeuw! Bij deze selectie van de 100 beste wijnen van de wereld deelt de Kripta de eer met 4 champagnehuizen allemaal uit de Champagne: Krug, Bollinger, Cristal en Dom Perignon. De Kripta behoort hiermee tot de 5 beste mousserende wijnen ter wereld.
Michel Bettane omschreef de Kripta als `vergelijkbaar met de beste champagne`.

Kripta in de media
We drink a bottle of elite Kripta cava (Spanish wine made in the champagne manner). It is so fine - elusive and bright at first, more mellow and toasty as it sits in the glass - that it could make a Reims widow nervous.
Matt Preston  masterchef Australia

The Wine Advocate
The flagship of the Bodega is called Kripta. The 2005 Kripta is beautifully refined and elegant, a veritable Catherine Deneuve of sparkling wine. It is still tightly knit and will benefit from a few more years of bottle age. I was also shown Kripta from 2003, 2000, 1993, and 1985 disgorged one week before my visit. The 1993 Krypta is the finest Cava I have ever tasted, caught right at its peak, a sparkling wine complete in every way.
Agusti Torello Mata has a reputation as one of Spain’s foremost Cava producers and my visit in January 2011 did nothing to disprove it. The stated goal is “to make Cava with soul” working with only the traditional grapes. All of the fruit utilized is at least 30 years of age. Approximately 20% of the production is exported to a total of 31 countries.
Jay Miller

2003 - 94 POINTS ROBERT PARKERS WINE ADVOCATE

"The tete de cuvee is the 2003 Kripta Gran Reserva Brut Nature. It is packaged in a bottle with a rounded bottom designed so that it cannot be placed on the table. It receives extended bottle aging and is sourced from the estate’s oldest vineyards. It offers up a refined, complex, delicate bouquet, persistent small bubbles, mouth-filling flavors, and exceptional length. Impeccably balanced and with a seductive finish, it can compete with the best of Champagne.

The Agusti Torello Mata Cavas rank with the best I have tasted. Eighty percent of the production is sold in Spain; only 20% is exported. They are all vintage dated and have the disgorgement date on the back label. Their two entry level Cavas were reviewed in Issue 181, Spain’s Top 100 Values."

Every year Agustí Torelló sends us a book with over 300 pages of press articles, specialized books notations and magazine publications that have something to say about his amazing cavas.

2005 - 93 POINTS ROBERT PARKERS WINE ADVOCATE

"The flagship 2005 Kripta Gran Reserva Brut Nature displays a splendid, already complex bouquet of mineral, baking spices, brioche, spring flowers, and green apple. Crisp, dry, vibrant, and full-flavored, it may evolve for a few years but there is no reason to delay gratification. It compares favorably with many of the top vintage Champagnes.

Agusti Torello Mata is one of Spain’s finest Cava producers. Only 20% of the estate’s production is exported; they are all vintage dated and carry the disgorgement date on the back label.

Robert Parker

  • Fernandos
  • Strandpaviljoen Noord
  • Restaurant Onder de Linde
  • The Obsession Of Art
  • Tennispark de Molenkrocht
  • Eetcafe de Lamoraal
© 2010 - 2024 Anouks Cavastore | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.